Un ‘hub’ de recerca i innovació interdisciplinàries a l’Antic Mercat del Peix

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), la Universitat Popeu Fabra (UPF) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) crearan a l’Antic Mercat del Peix de Barcelona un nou complex de recerca i innovació, centrat en la biomedicina, la biodiversitat i el benestar planetari.

Situat en terrenys propers al Parc de la Ciutadella, el complex rep el seu nom d’estar ubicat on fins fa pocs anys se situava el mercat central del peix de Barcelona. El projecte de l’Antic Mercat del Peix és la primera acció visible de la iniciativa Ciutadella del Coneixement. Aquesta iniciativa científica, cultural i urbanística, promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i la UPF, juntament amb la Generalitat de Catalunya i amb el recolzament de l’Agenda 2030 del Govern espanyol, pretén convertir l’entorn del Parc de la Ciutadella, al centre de Barcelona, en un node de coneixement urbà de referència al sud d’Europa.

El projecte de l’Antic Mercat del Peix impulsarà la recerca i la innovació interdisciplinàries en els camps de la biomedicina, la biologia, l’economia, les ciències polítiques i socials, el dret, les humanitats o la tecnologia; reforçarà l’ampli ventall d’institucions científiques, educatives i culturals ja presents en la zona de la Ciutadella; i farà possible un alineament d’objectius compromesos amb les més importants i urgents necessitats del Planeta.

Nous edificis

L’Antic Mercat del Peix acollirà tres nous edificis sobre un espai de 7.500 m2, destinats respectivament al Barcelona Institute of Science and Technology, a la Universitat Pompeu Fabra i a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE-CSIC-UPF). El complex comptarà, a més, amb un aparcament subterrani, gestionat per l’empresa pública Barcelona Serveis Municipals (B:SM). El complex de recerca que es desenvoluparà a l’Antic Mercat del Peix s’emmarca en el Pla Especial Urbanístic i de Millora Urbana (PEUMU) de l’àrea impulsat per la UPF.

El nou edifici del BIST, amb una superfície construïda de vora 25.000 m2 en diverses plantes, permetrà crear sinergies entre els centres BIST, dotant als seus grups de recerca de l’espai adequat per a construir un node de medicina de precisió de primer nivell mundial.

El BIST va llançar el juliol de 2020 un concurs per a la selecció d’un equip tècnic que haurà de redactar el projecte bàsic i constructiu del seu edifici, per a posar en marxar el projecte de l’Antic Mercat del Peix. Tots els edificis del complex hauran d’estar adaptats a les necessitats de la recerca actual, i aspiren a convertir-se en un referent arquitectònic (a la manera de l’Institut Francis Crick de Londres, o de l’Institut de Ciències Moleculars La Trobe de Melbourne).  L’edifici haurà de disposar de les últimes tecnologies per a minimitzar la contaminació, tant acústica com ambiental, i garantir una gestió sostenible de l’aigua, els residus, l’energia i la mobilitat dels seus ocupants. L’objectiu és anar més enllà de l’edifici sostenible i aconseguir edificis regeneratius, com a model al qual ha d’aspirar una ciutat respectuosa i integrada amb el medi ambient.

L’octubre de 2020 es van donar a conèixer els cinc equips seleccionats en la primera fase del concurs: Barozzi Veiga (Barcelona), Pich-Aguilera / 2BMFG Arquitectes / JG Ingenieros(Barcelona), Moneo Brock / Baas / Casasolo (Madrid / Barcelona), BIG + IDOM(Denmark / Spain), and Woods Bagot (Australia). [Més informació]

L’informe del Jurat relatiu a l’avaluació i selecció d’equips d’arquitectura durant la primera fase del concurs internacional organitzat per l’Institut de Ciències i Tecnologia de Barcelona (BIST) es considera part del procés de deliberació interna del jurat. Com a tal, i d’acord amb les condicions que regulen el concurs, l’informe no es farà públic.

El BIST confia plenament en els criteris de decisió utilitzats pel jurat, format per professionals independents, per seleccionar els equips convidats a participar a la segona fase del concurs. Aquesta selecció ha estat acceptada pel BIST i anunciada amb data 20 d’octubre de 2020.

BIST centres


Institutional Members of the Board of Trustees