Premis Barcelona 2021


Event Details

  • Date:
  • Venue: Saló de Cent - Ajuntament Barcelona
  • Address: Plaça Sant Jaume 1, 08002 Barcelona
  • Categories: ,

L’Ajuntament de Barcelona organitza, des de l’any 1949, els Premis Ciutat de Barcelona, principals guardons de reconeixement de la creació artística i la recerca científica de la ciutat.

Per primera vegada en setanta anys i com a conseqüència dels durs efectes de la pandèmia del covid-19 sobre el teixit cultural i associatiu de la ciutat, l’any 2020 els Premis Ciutat de Barcelona no es van concedir, essent substituïts extraordinàriament per les Beques “Premis Barcelona 2020”, que recollien moltes de les categories incloses als guardons històrics i que s’orientaven a donar suport a projectes encara per produir en tots aquests àmbits.

En la categoria de Ciències de la Vida, els premiats han estat la Dra. Núria López-Bigas, investigadora ICREA i cap del laboratori de Genòmica Biomèdica de l’IRB Barcelona, el Dr. Ferran Muiños, investigador postdoctoral del mateix grup de recerca, i el Dr. Abel González-Pérez, investigador associat al mateix laboratori.

Els científics reben aquest reconeixement pel desenvolupament d’un mètode computacional, anomenat BoostDM, que identifica les mutacions causants del càncer per a cada tipus de càncer. El treball, publicat a la revista Nature, té per finalitat      accelerar la investigació oncològica i oferir eines perquè els oncòlegs puguin triar el millor tractament per a cada pacient.

El jurat reconeix “la seva contribució a avançar en el coneixement bàsic del càncer desenvolupant mètodes computacionals innovadors i essencials (…)”, alhora que destaca “la importància d’aquest estudi per a l’avenç transversal en diferents disciplines de recerca bàsica, tals com la genòmica, la biologia evolutiva i la biologia cel·lular”.

“Aquest treball és fruit d’una col·laboració estreta entre 5 persones, el Fran Martínez-Jiménez, l’Oriol Pich i nosaltres tres. Que el jurat hagi decidit que el nostre treball es mereixedor del Premi Ciutat de Barcelona ha estat una gran sorpresa i ens fa molta il·lusió”, destaca la Dra. López-Bigas.

Aquesta és la quarta ocasió en què investigadors de l’IRB Barcelona són premiats amb aquest guardó: el Dr. Ernest Giralt (abans Cap del Laboratori de Pèptids i Proteïnes i actualment professor Emèrit de l’IRB Barcelona), qui va rebre el premi l’any 2014, seguit del Dr. Salvador Aznar-Benitah (Cap del Laboratori de Cèl·lules Mare i Càncer), guardonat l’any 2016 i el Dr. Eduard Batlle (Cap del laboratori de Càncer Colorectal), premiat l’any 2018.

L’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona 2021 tindrà lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el proper 15 de febrer del 2022, a les 18:00 h.