Benvinguda i presentació del programa
15:00h – 15:15h
De la mà de:
Mar Camacho
Directora general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d’Educació
Susaina Figuera
Cap de Projectes d’Innovació de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)
Impulsa i dirigeix projectes d’Innovació col·laborativa, promovent aliances estables i col·laborant amb els sectors públic, científic, empresarial i professional. A la secció d’Innovació treballem per millorar el sistema català de R+D+I detectant mancances i proposant iniciatives, i fent projectes en equitat de gènere, participació i dades obertes. Els nostres principals projectes estan enfocats a fomentar la col·laboració indústria-acadèmia com a motor de la Innovació, promovent la transferència de coneixement cap al teixit empresarial. Des del programa Dones&Ciència, i en particular amb #100tífiques, incorporem als projectes la perspectiva de gènere, per tal de fer visible i destacar la rellevància actual del paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia
Núria Bayó
Cap de Programes Acadèmics del BIST
La Núria es va doctorar a la Universitat de Barcelona i a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. Ha treballat com a investigadora postdoctoral durant dos anys a la Universitat McGill i a la Universitat de Mont-real, i dos anys a l’ETH de Zuric. Després va treballar com a investigadora en una empresa derivada durant un any i més tard es va traslladar a l’IRB Barcelona per dirigir projectes de recerca per ser transferits al mercat. Té estudis de postgrau en gestió de la innovació (UB) i emprenedoria (UC Berkeley) i és màster en direcció de projectes (La Salle). Ha estat membre de l’equip del BIST des del 2016, on lidera les línies estratègiques d’Educació i Talent per afavorir el desenvolupament professional dels investigadors i investigadores de la comunitat BIST.
Debat: Dona i ciència als centres públics i a l’empresa
15:15h – 16:00h
Quins són els reptes de la conciliació en l’entorn dels centres de recerca i de la indústria?
Participen:
Núria Montserrat
ICREA Professor i Group Leader a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
Em vaig interessar per la regeneració d’òrgans i les cèl·lules mare durant la formació de màster i doctorat, que vaig acabar el 2006. La meva experiència en els camps de la reprogramació somàtica i la regeneració d’òrgans em va ajudar a rebre una beca ERC Starting Grant el 2014 que em va permetre convertir-me en Junior Group Leader a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Al gener de 2015 vaig obtenir una beca Ramon y Cajal (primer classificat, 100/100 punts) i a partir del 2019 sóc professor d’investigació ICREA i cap de grup sènior.
Anna Bosch
Directora General de Noel
Anna Bosch Güell, és des de 1987 la directora general de Noel, grup d’alimentació de referència a l’estat espanyol en el mercat de gran consum i que actualment exporta els seus productes a més de 60 països arreu del món. Membre de la 3a generació de la família fundadora, com a alta directiva d’una empresa líder, treballa des de la convicció que cal retornar a la societat part del que aquesta li ha donat. És per això que va promoure la creació de la Fundació Albert Bosch -que sustenta projectes d’investigació orientats a trobar solucions mèdiques a malalties infantils- i la Fundació Maria Rosa Sans -dedicada a donar suport a joves de la Garrotxa amb talent sense recursos per a realitzar estudis universitaris. És membre de nombroses entitats i institucions empresarials, i participa activament per a fer visibles les dones amb càrrecs directius.
Cristina Sáez (moderadora)
Periodista
Cristina Saez és periodista científica freelance. Treballa per a diversos mitjans de comunicació, com National Geographic Science i el diari espanyol La Vanguardia, on coordina la secció de ciència online Big Vang; també col·labora amb centres de recerca i societats científiques. Ha estat guardonada pel seu treball periodístic, entre d’altres, amb el premi Boehringer Ingelheim de periodisme mèdic 2015, el premi Concha García Campoy de periodisme sanitari 2016 i recentment, el premi Accenture de ciència i economia 2019. Segueix Cristina a Twitter @saez_cristina.
Guia bàsica per fer la xerrada a l’escola
16:00h – 16:15h
Amb:
Bea Cordero
Direcció de projectes a Eduscopi
Doctora en Química, vaig redirigir la meva carrera cap a la comunicació i educació científica. Fa quatre anys que treballo a Eduscopi, empresa dedicada a la comunicació, divulgació i educació científica, on he col·laborat en la creació i coordinació de diversos projectes de comunicació i educació científiques. He fet de formadora en projectes relacionats amb dades obertes, eines TIC i educació i al Postgrau en Comunicació Científica de la UVic.
Fórums de discussió en paral·lel
16:15h – 16:45h
I. De la recerca a l’aula: Aplicant les metodologies STEAM
L’educació del s.XXI, en l’era d’internet i google, poc té a veure amb la memorització i la compartimentalització del coneixement. Les metodologies usades en ciència i recerca són molt útils per tal que l’aprenentatge sigui significatiu, basat en resoldre problemes, i més multidisciplinar.
En aquesta taula parlarem sobre què pot aportar la ciència i la recerca en aquesta nova visió de l’educació, analitzarem quines són les necessitats i dificultats més importants, i veurem diferents exemples de trajectòries professionals relacionades amb el món educatiu.
Participen:
Blanca Amengual
IES Les Vinyes
Llicenciada i doctorada en Biologia per la Universitat de Barcelona. He treballat a la Unitat de Virologia de l’Institut Pasteur de París, al Parc Científic de Barcelona i com a Postdoc pel Ministerio de Sanidad, estudiant infeccions víriques a les Illes Balears. La meva línia de recerca ha estat la genètica molecular aplicada a les zoonosis emergents. He publicat articles científics i de divulgació sobre els Lyssavirus europeus i he participat tant en congressos nacionals com internacionals.
Al llarg de la meva trajectòria professional he combinat l’activitat docent amb la recerca: vaig superar les oposicions del Departament d’Educació abans que la tesi doctoral, i he anat demanant excedències en funció de les beques, contractes i projectes de recerca. Actualment sóc professora a l’Institut-Escola Les Vinyes, de Castellbisbal.
Anna Calderer
Projecte STEMarium, FCRI
Sóc biòloga de formació, professió i vocació. Vaig estudiar biologia, m’agrada el mar i em vaig especialitzar en biologia marina. Després d’un temps treballant amb peixos vaig acabar doctorant-me. La passió per aprendre m’ha dut a la divulgació científica. Cada nou projecte ha estat un univers per descobrir. Al llarg del camí he treballat per diverses institucions com l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), el Parc Científic de Barcelona, la UPF, la UB, l’IMIM i l’Ajuntament de Barcelona. Sempre connectada a la recerca i acostant el coneixement a la societat, sobretot a joves i infants. Tot just albiro l’apassionant món de l’educació, en constant evolució! Ara em trobo aprenent de nou amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, conduint el projecte STEMarium, un il·lusionant nou concepte de plataforma educativa que acompanyarà la revolució STEAM i les noves metodologies per connectar l’educació amb el món real.
Carla Conejo
Responsable del programa de Ciència a la Fundació Catalunya la Pedrera
Carla Conejo González és la responsable dels programes de ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera. Graduada en Biologia Humana per la UPF, ha fet recerca sobre neurobiologia al Centre de Regulació Genòmica (CRG) i la Universitat de Bolònia, a Itàlia. Ha estat assessora i documentalista del programa de divulgació científica Quèquicom de TV3. També ha estat voluntària i directora de relacions internacionals a MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, representant a la Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) als Estats Units, i vicepresidenta de l’associació de diplomàcia científica Scientists Dating Forum. Combina la seva passió per l’educació i la divulgació amb la de viatjar per conèixer millor aquest planeta tan especial que hem tingut la sort d’habitar.
Muriel Arimon (moderadora)
Participació Ciutadana i Educació Científica, IRB Barcelona
Llicenciada en Biotecnologia per la UAB (2002) i Doctora per la Universitat de Barcelona (2009). Fou investigadora postdoctoral al Massachusetts General Hospital & Harvard Medical School (Boston, EEUU), i a l’Institut de Neurociències de la UAB. Després de cursar el Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental per la Universitat Pompeu Fabra (2015), s’incorporà a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) on actualment coordina totes les activitats de difusió i educació científica de l’Institut.
II. De l’aula a la recerca: Didàctica de les Ciències
En aquesta taula es vol mostrar a la comunitat científica l’existència de la didàctica de les ciències. I la importància de dotar el sistema educatiu d’una base científica. Debatrem les similituds entre la recerca convencional i la recerca educativa amb diferents professionals que ens explicaran com han fet aquesta transició. Quins pensen elles són els principals beneficis i dificultats d’entendre l’educació com un procés continu d’autocrítica i què poden aportar els científics al camp de la didàctica.
Participen:
Mar Carrió
Directora del Màster de formació de professorat d’educació secundaria UPF-UOC.
Mar Carrió Llach és doctora en biologia, professora i investigadora del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (DCEXS-UPF), especialista en educació científica. És la responsable del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut (GRECS) i coordinadora del Màster de formació de professorat de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Oberta de Catalunya. La seva recerca actual es focalitza en l’ús de mètodes d’aprenentatge basats en la indagació en l’educació biomèdica, el desenvolupament de competències transversals i la participació ciutadana en ciència.
Marta Garcia-Matos
Responsable de la línia MATES (STEAM), EduCaixa
Em vaig llicenciar en física a la Universitat Autònoma de Madrid en 1997. Sempre he sentit un gran interès per la filosofia i la història de la ciència, la teoria del coneixement i la seva relació amb el llenguatge. Fruit d’aquest interès em vaig doctorar en lògica en la U. d’Hèlsinki en 2005. Durant deu anys vaig treballar a l’ICFO-Institut de Ciències Fotòniques a càrrec de projectes de divulgació i educació que integraven ciència, art i humanitats. Des de 2018 treballo a la Fundació “la Caixa” amb la mateixa visió integradora, que considero una de les claus per a l’equilibri de gènere en l’interès per i la pràctica de la ciència i les matemàtiques.
Anna Garrido
Investigadora en didàctica de les ciències i professora de secundària, membre de CRECIM
Llicenciada en ciències ambientals i doctora en didàctica de les ciències a la UAB (2016).
Ha treballat al centre de recerca CRECIM, on ha format part del projecte Revir per a centres de secundària i ha participat en diversos projectes estatals i europeus sobre ensenyament de les ciències, modelització i controvèrsies socio-científiques, així com en projectes sobre divulgació científica, Open Science i RRI. Ha treballat com a professora de didàctica de les ciències en el grau de mestres de primària i infantil a la UAB, UB i UdG, i ha col.laborat amb diferents entitats i fundacions en el disseny de materials didàctics i formació de docents i educadors. Actualment treballa com a professora de secundària.
Míriam Navarro (moderadora)
Academic Officer, BIST
Llicenciada en Biologia per la UB (2004) i doctora en Neurociències per la UAB (2010). Vaig fer la meva estada postdoctoral en neuroplasticitat a Columbia University (New York, 2016). Al tornar a Catalunya, m’incorporo com a investigadora postdoctoral al cancer genomics grup al VHIO (2017). Sempre amb la inquietud de dirigir la meva carrera cap a l’educació, més concretament a l’educació científica, combino la carrera investigadora amb la docència aquí i als EEUU. Finalment, fa un mes i mig inicio la meva tasca com a coordinadora de la gestió acadèmica del BIST Master of Multidisciplinary Research in Experimental Sciences dintre del Dolors Aleu Postgraduate Center.
III. De la recerca al mercat
Parlarem de com les empreses transformen la recerca en productes que arriben al mercat.
Participen:
Luisa F. Cabeza
Investigadora de la UdL i directora de tesi de DI
La Dra. Luisa F. Cabeza nèixer a Barcelona l’any 1967 on va fer tots els seus estudis. És enginyer químic per l’Institut Quimic de Sarrià (1992), enginyer industrial (1993), màster en gestió de l’empresa industrial (1005) i doctora enginyera industrial (1996) per la Universitat Ramon Llull. En tornar d’una estada postdoctoral a Estats Units (1996-1998), es va incorporar a la Universitat de Lleida l’any 1999. Avui és catedràtica laboral i lidera el grup de recerca GREiA i té presència internacional en fòrums europeus i internacionals (Agència Internacional de l’Energia, Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic – IPCC). La seva recerca està centrada a l’energia, però amb un caire molt multidisciplinar
Dènia Martínez
Subdirectora, Grup CARINSA
Neus Prieto
Doctoranda industrial a Grupo DAMM
Estudiant de doctorat a l’empresa DAMM S.A. i a la UdL. Llicenciada en Nutrició Humana i Dietètica (UdL). Màster en recerca (URV).
Col·laboro amb l’equip de recerca en antioxidants de la UdL, a la Unitat de Recerca en Pediatria i Desenvolupament Humà (URPNDH) de la URV i al Servei d’Anàlisi d’Aliments Fisicoquímics i Sensoris de la UdL
Ainhoa Gaudes (moderadora)
Project Manager del Pla de Doctorats Industrials, SUR
Actualment treballant a la Secretaria d’Universitats i Recerca gestionant el Pla de Doctorats Industrials i en contacte directe amb la Innovació. Amb un background com a investigadora especialitzada en el cicle integral de l’aigua, 10 anys d’experiència a la Universitat i 5 anys gestionant un laboratori d’aigües en l’empresa privada. Experiència en redacció i gestió de projectes d’àmbit nacional i internacional. Comunicativa, altament social, amb inquietuds científiques i habilitat per gestionar equips.
IV. La recerca a les grans corporacions
S’analitzarà com les grans empreses treballen la innovació per millorar o oferir nous productes i processos.
Participen:
Núria Bonastre
Global Technical Key Account Manager de Home Care and Industrial & Institutional Cleaning Solutions BASF
Llicenciada en Ciències Químiques i Doctora en Ciències Químiques (especialitat Enginyeria Química) per la UAB. Després d’uns anys fent docència i recerca a la universitat amb una tesis sobre obtenció de metà a partir de la degradació anaeròbia dels purins de porc, va passar a la industria privada a fer també recerca aplicada, sobre un altre tipus de “neteja”. Ha liderat el laboratori de Detergents a Pulcra/Henkel i a Cognis per Espanya, Portugal i el Maghreb desenvolupant alhora solucions a mida per clients i creant productes nous en col·laboració amb R&D. Actualment està a càrrec de la part tècnica en comptes clau globals fent de nexe entre comercial i recerca tant internament com en el client.
Meritxell Cusidó Roura
Directora de projectes d’innovació, SENER
Meritxell Cusidó és una enginyera industrial amb quinze anys d’experiència professional en enginyeria elèctrica i automàtica en projectes d’enginyeria civil i ferroviaris i també d’instal·lacions energètiques i aeronàutiques. 7 anys involucrada amb la innovació dins de SENER amb diferents perspectives: directora de projectes d’I+D; responsable de convenis de col·laboració amb universitat; professora de la UPC; etc. Des de fa un any coordinadora del motor d’innovació de SENER que té per finalitat la difusió de la cultura d’innovació i la creació d’un ecosistema d’Innovació Oberta.
Susana González
Responsable tècnica de l’àrea de Gestió d’Infraestructures crítiques i resiliència de Cetaqua
Llicenciada en Ciències Ambientals (Universitat de Lleó) i doctora en Química Ambiental (Universitat de Barcelona-CSIC). Actualment treballa a Cetaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua) com a responsable tècnica de l’àrea de Gestió d’Infraestructures Crítiques i Resiliència encarregant-se de l’elaboració de l’estratègia, gestió de persones que integren l’àrea i la supervisió de la totalitat dels projectes de l’àrea així com de preparació de propostes. Les seves activitats de recerca varien en diferents temes dins del cicle integral de l’aigua com la validació de sensors per a mesures a temps real tant de paràmetres fisicoquímics com microbiològics, monitorització de contaminants emergents, radioactivitat, gestió del risc ambiental, detecció d’esdeveniments i la percepció del consumidor.
Eva Orell North
Subdirectora General d’Operacions i Transformació, i membre del Comitè de Direcció d’Allianz
Eva Orell (Palma de Mallorca, 1978) és llicenciada en Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya. Amb més de 15 anys d’experiència professional en el sector de la consultoria i les assegurances, Eva es va incorporar a Allianz Seguros a l’any 2007, on ha ocupat diferents posicions tècniques i executives, sempre en l’Àrea d’Operacions. El 2013 va ser nomenada directora d’Organització Ibèrica, funció des de la qual ha liderat importants projectes estratègics tant a nivell nacional com internacional. Des de gener de 2021 és sotsdirectora general, responsable de l’Àrea d’Operacions i membre del Comitè de Direcció de la companyia, amb responsabilitat a Espanya i Portugal.
Virginia Palacios
3D Strategic Marketing Director, HP
La Virginia és directora de Màrqueting Estratègic del negoci de 3D a HP. Ha treballat més de 20 anys a la companyia en diferents posicions de R & D, desenvolupament de negoci, màrqueting i pre-vendes en diferents negocis: 3D, Impressió de gran format i Software. Ha desenvolupat la majoria de la seva carrera des de Barcelona amb responsabilitats a nivell mundial amb 2 anys a Xangai. Abans d’HP va treballar a Sony com enginyera elèctrica de R & D. Virginia és Enginyera Electrònica i de Telecomunicacions per la Universitat La Salle – Ramon Llull.
Meritxell Teixidó (moderadora)
CEO/CSO, Gate2Brain
He dedicat els darrers deu anys a la investigació intentant que els medicaments arribin millor al cervell. Ara és el moment d’acostar la tecnologia als pacients amb la spin-Off Gate2Brain, tot un repte i un honor ser la seva CEO/CSO
[rcblock id=”13157″]
[rcblock id=”13163″]